januar 16, 2017

Dansk forsøgsordning

Fra 2018 og 4 år frem skal patienter med sklerose, rygmarvsskader, kroniske smerter og kræftpatienter kunne få ordineret cannabis fra deres læge.

Der er to ting, der (burde) springe i øjnene, da denne nyhed blev offentliggjort i november.

Hvorfor nu? – er der kommet evidens, der siger, at cannabis har effekt i forhold til disse sygdomme? Og ”cannabis” – hvad betyder det i denne sammenhæng?

Erfaringer frem for videnskabelig viden

Liselotte Blixt, Sundhedsordfører (DF) og formand for Folketingets Sundhedsudvalg, har presset på for at for forsøgsordningen vedtaget. Om grunden hertil siger Liselotte Blixt til Politiken d. 13. november:

”Grunden til at jeg har presset så meget på for at få dette vedtaget er, at jeg har fået mange henvendelser. Både fra patientgrupper og enkeltpersoner, der har brugt cannabis og haft rigtig god glæde af det. Jeg har læst mig til, hvad man gør i andre lande, hvor man mere og mere går i retning af en legalisering af cannabis til medicinsk brug. Jeg har også været i Holland, hvor jeg besøgte coffeeshops, og jeg har spurgt indtil hvem, der køber cannabis til medicinering… Der er en stor del af befolkningen, som gerne vil have det”.

Normalt er proceduren, når et produkt skal introduceres for patienter, at produktet må bevise, at det virker, før det kan blive godkendt medicin. Men ikke i dette tilfælde. Det er da også grunden til, at man i 2003 i Holland begyndte at udskrive cannabis til patienter. Myndighederne besluttede, at patienternes positive erfaringer med medicinsk cannabis skulle veje tungere end manglen på klinisk forsøg, der beviste en virkning.

Sundhedsmyndighederne i Holland etablerede et samarbejde med firmaet Bedrocan BV, der producerer cannabis i forskellige styrker til den hollandske stat. Det danske forsøg skal netop tage afsæt i de hollandske erfaringer, hvor virkningen i forhold til smertedækning alene baserespatienternes tilbagemeldinger og ingen kliniske forsøg om virkning. De hollandske erfaringer er, at ingen patienter melder om bivirkninger. Patienter der vel at mærke har indtaget cannabis med den psykoaktive (rusfremkaldende) komponent, THC.

Selv om hollandske læger har kunnet udskrive medicinsk cannabis på recept siden 2003, er det ikke et godkendt lægemiddel i Holland (eller andre steder i verden).

Statskontrolleret pot

Medicinsk cannabis som begreb er misvisende, da der i forsøgsordningen er tale om, at man vil benytte sig af rå topskud fra cannabisplanten med det euforiserende aktive stof THC som dem, den hollandske producent Bedrocan BV fremstiller. Den danske forsøgsordning bør omtales på denne måde: ”En forsøgsordning med rå cannabis til medicinsk brug”.

”Der er ikke styr på bivirkninger, interaktion med andre lægemidler, dosis, varighed af behandling og langtidsvirkning; altså hvad der sker med patienter, der bruger det her i lang tid”

 – Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

Den helt store udfordring bliver, at de danske læger, der skal udskrive recepterne, ikke har viden om dosis og virkning. På den måde bliver det patienten, der guider lægen, og ikke omvendt. Tilbagemeldingen fra patienten er naturligvis vigtig, men hvis patienten er skæv, er risikoen, at tilbagemeldingen er påvirket.

Selv om cannabis* har medicinsk værdi, gør det ikke cannabis, man ryger, til medicin. Opium har også medicinsk værdi, men det giver vi patienten via morfin – ikke ved at injicere heroin.

Her en oversigt de forskellige begreber og deres betydninger:

*Godkendt medicinsk cannabis:

Navne: Sativex, Marinol og Nabilone, henholdsvis mundhulespray og kapsler (bruges til symptomforbedring hos patienter med Multipel Sklerose, Kræft- og HIV-patienter). Indeholder syntetisk THC, der ikke giver patienten bivirkning i form af rus og negativ indflydelse på de intellektuelle funktioner. Ordineres af læge.

Cannabispiller og -olie fra apotek:

”Magistrel fremstilling”, dvs. fremstilling ud fra lægens ordination (Glostrup og Skanderborg Apotek). Foreløbigt er det kun muligt at udskrive cannabiskapsler på recept til ganske få sygdomme, f.eks. patienter med sklerose eller terminale kræftpatienter i såkaldt palliativ, dvs. lindrende, behandling. Indeholder ren THC. Ordineres af læge.

Rå topskud fra cannabisplanten:

Indeholder THC. Ikke godkendt som lægemiddel noget sted i verden. Skal i den danske forsøgsordning ordineres af læger, uden at der eksisterer videnskabelig dokumentation for virkning.

Related Posts

Tilbagefald

Tilbagefald

Så er det blevet tid!

Så er det blevet tid!

Pressede forældre

Pressede forældre

Virker strategien også med voksne / udeboende cannabisrygere?

Virker strategien også med voksne / udeboende cannabisrygere?

Christopher Schmitz


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}