Kære forælder – husk!

1. Du er IKKE problemet, selv om du føler, at problemet ligger hos dig, fordi du ikke kan overtale ham til at stoppe med hashen

Du ER lovligt undskyldt. Hvor skulle du vide fra hvordan man håndterer en ung der ryger hash? Det var ikke en “del af pakken” du fik med, da du blev forælder.

2. Du møder ”cannabismønstret” (hjernens måde at fungere på ændrer sig under hashrygning), ikke din søn. Du kan IKKE overtale HAM, men hjælpe ham til at overtale SIG SELV

Jeg ved at du vil gøre alt for din søn. Men det er ikke alt der virker. Lad mig hjælpe dig til at springe det over der ikke gør, og kommer i gang med der virker.

3. Din søn stopper FØRST med at ryge, når HAN 1) har sin EGEN GRUND til det (ikke din eller min) og 2) føler at HAN kan stopper på SIN EGEN MÅDE

Der findes én måde af få ham ind på den vej så han stopper. Det er en anden vej end du tror.

4. Målet er IKKE at få ham til at stoppe med at ryge hash, men at få HAM til at tage ansvar for HANS valg om hashrygning (på den måde hjælper du ham til at få SIN EGEN GRUND på plads)

Det første skridt på vejen er, at du forstår (se under punkt 1) at jo mere du forsøger at overtale ham til at stoppe, jo længere tid tager det før han stopper.

5. Hvis du oplever at han skifter mellem at stoppe og begynde igen, er det fordi han forsøger at berolige dig i de perioder hvor du presser ham mest til at stoppe. Når presset aftager (fordi du tænker ”det lykkedes!”), så ryger han igen

Lad os være ærlige. Du får aldrig 100 procent vished for at han er stoppet, men jeg kan vise dig hvad du skal kigge efter som vil afsløre om han ryger.

6. Han stopper ikke fordi han kan se, at du er ked af det eller vred. Hashen lægger låg på hans følelser, så han netop ikke kan mærke dem. Måden han regulerer følelser på, er ved at ryge. Jo mere ked af det du er, desto mere ryger han

Vi to kan tale om dine følelser (og det er der plads til i de samtaler jeg har med forældre), men at stoppe med at ryge, skal ikke være en sag mellem dig (dine følelser) og din søn, men derimod en sag mellem din søn og hans samvittighed.

7. Din søn kan ikke skille det at være ”hashryger” og person ad. Dermed bliver snak om hash fra din side, oplevet som en kritik af HAM SOM PERSON

Det er skønne spildte kræfter at forsøge at overtale ham til at stoppe. Han har mistet evnen til at forstå betydningen af det du siger. Når han ikke synes at hashrygning er et problem, handler det ikke om manglende vilje, men om manglende evne.

8. En dårlig relation mellem dig og din søn, er endnu en grund til at ryge. Hvis du fortsætter med at forsøge at overtale ham til at stoppe, vil han til sidst forlade relationen med dig. Når man oplever forældre der ikke forstår en, er det nærliggende at ryge den følelse væk

9. Jo mere du forsøger at tage hashen frem ham, desto mere vil han holde fast for ikke at virke forkert. Det er hans identitet der på spild. Når han oplever, at du råder ham til hvad han skal gøre med hashen, tænker han, at du oplever ham som ude af stand til selv at tage ansvar for hans liv

10. Det er ikke din søn der giver dig de følelser du sidder med som forælder; det er “hashrygeren” i ham. Kan du tilgive ham for at være fanget i et misbrug han ikke selv forstår og derfor ikke kan slippe ud af?

Du ER allerede en god forælder, men måske har du glemt, at du også har en god dreng. Tror mig, han sidder ikke frivilligt i det hashmisbrug, der hver gang han ser dig, prikker til hans følelse af at være utilstrækkelig og ikke god nok.

Lad mig hjælpe dig ind på den rette vej, så du hurtigst muligt får din søn tilbage.